• Slider Image
  • Anari
  • Anari
  • Anari
  • Anari
  • Anari
  • Anari
  • Anari

Anari

Anari is een nevenproduct van de Berloumi bereiding. Per tien kilogram Berloumi is er slechts 1 kg Anari en omdat het zonder bewaarmiddelen wordt gemaakt is het helemaal niet lang houdbaar. Daarom wordt het enkel verdeeld via de korte keten van Voedselteams

Na het verwijderen van de kaas/wrongel uit de melk wordt de melk nog verder verzuurd en verhit. Bij de meeste kazen wordt de melk al verzuurd voor het stremmingsproces, bij Berloumi is dit niet het geval. Een aantal hoogwaardige eiwitten (wei-eiwitten) komen dan bovendrijven op de melkwei om vervolgens samen te klitten. De Anari wordt van de melkwei afgeschept en uitgelekt. 

De Anari van Berloumi wordt vervolgens verwerkt als broodbeleg. Glad gemengd met 1,2% zout, een bindmiddel (xantaangom) en kruiden.

Anari is nog het best te vergelijken met de Italiaanse ricotta kaas zoals hij oorspronkelijk werd gemaakt. Omdat de wereldwijde vraag naar Ricotta sterk is gestegen wordt Ricotta vandaag gemaakt van magere melk en/of melkpoeders. Anari is nog een echte weikaas en bevat zeer weinig vet. 

Verse anari is om te beginnen zeer lekker maar ook gezond door het hoge en hoogwaardige eiwitgehalte en het lage vetgehalte.

Anari kan je gebruiken als broodbeleg, op een dikke toast met rauwkost, in gevulde pasta’s als tortellini, canneloni en ravioli, gemend in moussaka. Verse Anari die nog niet is gezouten is ook zeer lekker in brood, cake en andere zoete desserts zoals Bourekia, kaastaart, …

In tegenstelling tot Berloumi is Anari slechts twee weken houdbaar in de koelkast. Bovendien wordt hij exclusief verdeeld aan de voedselteams. Wil je toch de Anari eens proeven, laat het ons dan weten, dan doen we ons best.