• Bakken

Berloumi bakken

Halloumi bakken

Voorbereiden

Snij Berloumi in plakjes van ongeveer één centimeter. Blokjes of langwerpige vierkante staafjes kunnen ook. De kaas is makkelijk te snijden en zal warm goed zijn vorm behouden.

Snij de verpakking helemaal open en dep de plakjes in de kruidige olie. Extra bijkruiden is niet nodig en gebruik al zeker geen extra zout.

Berloumi is het zoute, hartige, vullende, romige gedeelte van je maaltijd, gebruik in de rest van je recept minder of geen zout, frisse en contrasterende ingrediënten en laat andere zware ingrediënten achterwege.

Serveren

Serveer Berloumi best warm. Warm serveren gaat makkelijker wanneer je andere warme of lauwe ingrediënten gebruikt. Wanneer Berloumi afkoelt krijgt hij een wat taaiere structuur. Ook zeer lekker maar je mist dan het romige, soepele mondgevoel.  Wil je Berloumi langer warm houden, doe dat dan in een zeer zachte oven van ongeveer 70°
Berloumi kan je ook prima rauw eten. Voor inwoners uit het Midden Oosten is het de dagdagelijkse kaas (daar Halloumi), net als jonge Goudse kaas bij ons. Aanvankelijk moet je wat wennen aan de stugge, niet smeltende textuur maar al snel wordt ook dit mondgevoel gewaardeerd.
Bij het terug afkoelen krijgt Berloumi een wat stug, kauwbaar mondgevoel en maakt hij een wat 'piepend' geluid. Een smaaksensatie die vlug went en geapprecieerd wordt.