Berloumi of Halloumi op de barbecue

Als je Berloumi of Halloumi op de barbecue wil grillen dan wil je een mooi grillpatroon en een hartige korst terwijl de kaas vanbinnen net warm is.

Voorbereiden

Snij Berloumi in plakjes van ongeveer één centimeter. Langwerpige balkjes kunnen ook. De kaas is makkelijk te snijden en zal warm goed zijn vorm behouden. Wil je het echt makkelijk, grill dan Berloumi eens in zijn geheel of snij hem enkel horizontaal doormidden.

Snij de verpakking helemaal open en dep de plakjes in de kruidige olie. Extra bijkruiden is niet nodig en gebruik al zeker geen extra zout.

Berloumi is het zoute, hartige, vullende, romige gedeelte van je maaltijd, gebruik in de rest van je recept minder of geen zout, frisse en contrasterende ingrediënten en laat andere zware ingrediënten achterwege.

BBQ'n

Berloumi of Halloumi op de barbecue is een perfect alternatief voor vlees. Maar ook samen met vlees laat Berloumi zich gewillig grillen.

Grill de Berloumi boven een matig tot zacht vuur zodat de kaas vanbinnen warm wordt tegen de tijd dat hij een korstje gekregen heeft. Draai de kaas regelmatig om en leg hem aan de rand van het vuur om hem zachtjes warm te houden.

Eender welk barbecue rooster werkt maar het mooiste resultaat krijg je met een brede grill. Bij een gas barbecue mag de temperatuur meestal een beetje hoger staan.

Je kan ook blokjes Berloumi op een spies steken samen met groenten of fruit met een korte gaartijd. Als je heel wat Berloumi moet grillen kan je de kaas echter beter als balkjes of plakken bakken. Gebruik hier: kerstomaatjes, courgette, ananas, of groenten die zijn voorgegaard.

Serveren

Serveer Berloumi het beste warm. Dat is het makkelijkst als je andere warme of lauwe ingrediënten gebruikt. Wanneer Berloumi afkoelt krijgt hij een wat taaiere, elastische structuur. Ook zeer lekker maar je mist dan het romige, soepele mondgevoel.

Wil je Berloumi langer warm houden, doe dat dan in een zeer zachte oven van ongeveer 70°

Berloumi kan je ook prima rauw eten. Voor inwoners uit het Midden Oosten is het de dagdagelijkse kaas (daar Halloumi), net als jonge Goudse kaas bij ons. Maar eerlijk gezegd: als het is om koud te eten hebben we in België interessantere kazen om te eten.

Bij het terug afkoelen krijgt Berloumi een wat stug, kauwbaar mondgevoel en maakt hij een wat 'piepend' geluid. Een smaaksensatie die vlug went en geapprecieerd wordt.

Als je dat wil, deel dan deze pagina !
  •  
  •  
  •