• Slider Image

Berloumi | kerstomaatjes met saffraan | risotto Milanese

Risotto Milanese

Snij 100 g ui heel fijn en fruit minstens 8 minuten, zachtjes aan in 5 cl olijfolie. Voeg 1 teentje fijn gesneden en/of geplette look toe en laat nog 1 minuut meestoven. Voeg 200 g risottorijst toe en laat ook 5 minuten meebakken in de olie. Bevochtig met 200 g witte wijn en laat dit helemaal uitkoken tot het opnieuw bijna begint te bakken. Bevochtig nu met 400 g lekvocht van de gemarineerde kerstomaatjes (je zal water moeten toevoegen om 400 g te krijgen). Laat zonder deksel zachtjes koken. Roer vrijwel doorlopend in de rijst. Controleer na ongeveer 15 minuten de gaarheid van de rijst, het vocht zal dan zo goed als opgenomen zijn. Indien niet gaar en geen vocht meer, voeg dan een beetje water toe. Indien gaar en nog te vochtig, zet dan het vuur hoger en roer snel. Neem de risotto van het vuur en roer er 50 g geschaafde parmezaan door. Laat misschien nog even onder een deksel rusten. Tenzij de risotto al 'te' gaar is.

Gebruik voor risotto altijd echte risottorijst. Arborio en soms ook Carnaroli zijn meestal in de supermarkt te verkrijgen. Je zal waarschijnlijk niet voldoende lekvocht (van de tomaatjes) over hebben, vul aan met water tot 400 g. 

 

Saffraantomaatjes

Snij 800 g rode kerstomaatjes in met een scherp mes. Blancheer de tomaatjes 10 seconden in kokend water en koel ze dan onmiddellijk in (ijs)koud water. Ze laten zich vervolgens heel makkelijk pellen. Voeg 1 potje saffraan of enkele saffraandraadjes, 15 g suiker en 5 gram zout toe en schep voorzichtig om. Laat minstens 1 uur marineren en schep regelmatig om. Zeef de kerstomaatjes maar bewaar het vrijgekomen vocht. Meng 3 cl olijfolie onder de kerstomaatjes. Bewaar in de koelkast maar eet op kamertemperatuur.

Je kan ook verschillende kleuren kerstomaatjes door elkaar gebruiken. Hier gebruiken we het vrijgekomen vocht in de risotto Milanese maar je kan het vocht ook inkoken tot siroopdikte en samen met de olie onder de kerstomaatjes mengen.

Afwerking

Grill of bak 400 g Berloumi. Schep de risotto in een diep bord. Serveer er de kerstomaatjes op kamertemperatuur bij. Leg de Berloumi op de risotto en werk weelderig af met groene kruiden.

Onze recepten zijn zelden helemaal te nemen of te laten. We geven meestal de werkwijze en ingrediënten voor de afzonderlijke delen van een gerecht. Alle gerechten zijn het lekkerst met Berloumi. In nood kan er ook iets anders bij. Tenzij anders vermeld zijn de hoeveelheden berekend voor vier personen.

Als je dat wil, deel dan deze pagina !
  • 237
  •  
  •  
  • 237
    Shares