Berloumi Frietjes

Onze Berloumi frietjes (wintervariant)

Scroll verder naar beneden om ook onze andere varianten te ontdekken. Je komt er ook de originele Halloumi frietjes van Oli Baba's tegen.

Stuur ons je eigen versie

We willen graag nog meer versies van onze Berloumi frietjes maken. Stuur ons een foto van jouw versie dan kunnen we die misschien publiceren.

Rodewijnsiroop

Kook anderhalve liter rode wijn samen met 400 g suiker in tot een dikke siroop. Gebruik een brede lage pan zodat de wijn goed kan verdampen. Er moet ongeveer 2/3de van de wijn verdampen. Om de perfecte siroopdikte te verkrijgen kook je in tot ongeveer 109°C met de keukenthermometer. Voeg allerhande specerijen toe zoals kruidnagel, zwarte peper, szechuanpeper, kaneel, steranijs, jeneverbes, ...

Giet de siroop door een (punt)zeef in een propere bokaal. De siroop blijft maanden goed in de koelkast en minstens enkele weken op kamertemperatuur. Je kan er ook voor kiezen om de specerijen in de siroop te laten. 

Gebruik niet de beste wijn uit je wijnkelder voor deze siroop. Verschillende samen gekapte restjes of iets wat je gekregen hebt van slechte vrienden leveren een even degelijke siroop op. 

Poeder van paddenstoelen

Wij hebben ons poeder gemaakt met 70 g al gedroogde Hoorn des Overvloed maar elke andere gedroogde paddenstoel kan ook. Blend de gedroogde paddenstoelen fijn in een keukenrobot en/of blender samen met 4 g gefermenteerde Turkse chilipeper (omdat die ook in onze Berloumi wintervariant zit) en 5 g zout. Nadat je het poeder hebt geblend in de keukenrobot of blender kun je het extra fijn malen in een ouderwetse koffiemolen.

Bewaar het poeder in een afgesloten potje. Met bovenstaande hoeveelheden kan je een hele tijd verder. Je kan het poeder gebruiken in alle recepten waar je een paddenstoelensmaak wil zonder de textuur van paddenstoelen toe te voegen. Denk aan gehaktbrood, strooi het over groentegerechten of in soepen. Je kan de Turkse chilipeper ook vervangen door vers gemalen zwarte peper

Berloumi Frietjes

Snij een pakje Berloumi in frietjesvorm. Net als bij traditionele aardappelfrieten hoeft dit niet heel nauwkeurig te zijn. Frituur de helft van de Berloumi staafjes op 190°C gedurende ongeveer 1 minuut. Maak tijdens het frituren de frieten los van elkaar door er eens mee te schudden. Voeg na 30 seconden enkele salieblaadjes toe om als garnituur te dienen. 

Belangrijk: na het frituren doe je de Berloumi staafjes, samen met de salieblaadjes, onmiddellijk in een grote kom. Strooi er het poeder van paddenstoelen over terwijl je de frietjes goed opschudt. Er mag heel wat poeder aan de frietjes kleven.

De frietjes worden nog krokanter tijdens het serveren en terwijl ze lichtjes afkoelen.

Serveersugesties

Eens uit de frituur, schud je de Berloumi frietjes onmiddellijk op met het paddenstoelenpoeder. Serveer in een kom, diep bord of fastfood verpakking. Werk af met de wijnsiroop, Griekse yoghurt (met een beetje zout er in), zilveruitjes of fijn gesneden zoete ui. De gefrituurde en door het opschudden ondertussen gekneusde salieblaadjes komen bovenaan.

Leg de fijn gesneden zoete ui een uurtje in koud water met azijn om de agressieve ui smaak te verzachten. Wij serveerden deze Berloumi frietjes samen met een frisse salade van rauw witloof.

The Original: Oli Baba's (Camden Market)

Oli Baba's foodtruck begon in 2015 Halloumi Fries te serveren op de hippe Camden Market in Londen. De foodtruck was onmiddellijk, en is nog altijd, een gigantisch succes. Gefrituurde Halloumi afgewerkt met frisse ingrediënten uit het Midden-Oosten zijn geweldige fastfood.

Wij maken hieronder enkele eigen seizoensvarianten op basis van Oli Baba's originele recept. Voor het originele recept meng je volle Griekse yoghurt met za'atar en schep je die over de krokant gebakken frietjes. Werk af met zoete granaatappelsiroop (melasse), granaatappelpitjes, verse munt en chilipeper.

Als je dat wil, deel dan deze pagina !
  •  
  •  
  •