Berloumi van geitenmelk

Geitenmelk

Nieuw Verbeterd Recept !

De Berloumi van geitenmelk wordt op een heel andere manier gemaakt dan Berloumi. Zelfs zo helemaal anders dat we het misschien beter niet langer Berloumi zouden noemen. Het is in feite een kruising tussen de Indische Paneer en Berloumi. 

Als we de Berloumi, van 100 % geitenmelk, maken volgens ons traditioneel Berloumi bereidingsproces dan zouden wel veel waardevolle vetten verliezen in de melkwei. De eiwitten in geitenmelk zijn vrijwel identiek aan koeienmelk maar ze zijn met minder en ze zijn een beetje anders gerangschikt. Daardoor kunnen ze de vetdeeltjes, die in geitenmelk ook nog eens veel kleiner zijn, minder goed vast houden. Halloumi uit Cyprus is om deze reden meestal een samenstelling van verschillende melksoorten. 

Daarom warmen we de melk eerst sterk op. Op die manier komen ook andere hoogwaardige wei-eiwitten (die normaal gezien niet in kaas zitten) in de wrongel terecht. De melk wordt vervolgens terug gekoeld tot een relatief hoge stremmingstemperatuur waarna we min of meer ons traditionele bereidingsproces volgen. Rond Berloumi Geit zitten geen kruiden en er bestaan geen seizoensvarianten.

De smaak, en dan vooral de textuur, van Berloumi Geit is daarom helemaal anders. De textuur is minder elastisch en chewy en tegelijkertijd wat losser en korreliger. De kaas is ook iets vochtiger waardoor het een beetje langer duurt om de kaas te bakken. Gebruik iets meer olie en een hoger vuur. 

We verkopen dus meer water en toch is de Berloumi van geitenmelk een beetje duurder in de winkel! Dat komt omdat geitenmelk duurder is in aankoop en productie. 

Voor onze Berloumi Geit halen we onze geitenmelk bij geitenkaasboerderij 't Leenhof in Zele. Op het Leenhof maken ze zelf ook heel lekkere verse geitenkaasjes en ander geitenzuivel. 

Als je dat wil, deel dan deze pagina !
  •  
  •  
  •